Millised on parimad kõrvatropid kontserdil kasutamiseks?

Millised on parimad kõrvatropid kontserdil kasutamiseks?

Kui mõelda, milliseid kõrvatroppe kontserdi või muu mürarikka meelelahutusürituse jaoks valida, on mitmeid olulisi asju, millele tähelepanu pöörata.

Kõrvatroppidega peab muusika loomulikult kõlama

On kõige olulisem, et kõrvatropid tagaksid kontserdil hea, mugava ja loomuliku helikogemuse. Muusika peab kõlama hästi, lihtsalt vaiksemal tugevusel. 

Selleks, et muusika kõlaks kontserdil hästi ka kõrvatroppe kasutades, peavad kõrvatropid helisid summutama enam-vähem ühtlaselt kõikidel helisagedustel. See tagab, et heli ei ole moonutatud. Sellega saavad hakkama korduvkasutatavad kõrvatropid, millel on filtrid ja resonantskambrid (resonance chambers). Erinevad tootjad on lahendanud seda küll natukene erinevalt. Oluline on aga see, et kõrvatropid ei paneks kõrvu liigselt kinni, kuna see moonutab helikogemust.

Kindlasti ei sobi kontserdil kasutamiseks need ühekordsed švammist kõrvatropid, mida enamikest apteekidest leiab. Need on mõeldud kõrvade kaitsmiseks olukordades, kus on vaja helisid summutada nii palju kui võimalik. Kontserdil võrdub see aga väga kehva kogemusega ning on vähetõenäoline, et järgmisele kontserdile enam kõrvatroppe kaasa võetakse.

Traditsioonilised vahtkummist kõrvatropid vähendavad ainult kõrgsageduslike helide tugevust, kuid mitte madala sagedusega helisid, mistõttu nende kandmisel on helid moonutatud.

Filtritega kontserdi kõrvatroppidel on veel üks eelis! Lisaks hea kontserdi nautimisele saad nendega saad ka sõpradega suhelda ilma kõrvatroppe kõrvast ära võtmata. 

Helitugevus on kontsertidel läinud järjest tugevamaks (sh õues toimuvatel üritustel) ning keskmine helitugevus jääb umbes 100dB juurde.  Sellise helitugevuse juures tekib kõrvadesse püsiv kuulmiskahjustuse juba umbes 15 minutiga. Millal sa aga viimati kontserdil ainult 15 minutit olid? 
On leitud, et klubides toimuvatel üritustel on keskmine helitugevus veelgi kõrgem. Head kõrvatropid võimaldavad sul kontserti nautida ilma oma kuulmise pärast muretsemata. Ning mis veelgi parem, saad head muusikat nautida ka aastakümnete pärast!

Sellest, kuidas ja kui kiiresti valjud helid kuulmiskahjustust tekitavad, saad lugeda täpsemalt SIIT.

Kõrvatropid, mis tagavad sulle kontserdil loomuliku helikogemu

mees paneb kõrvatroppi kõrva

se on Vibes kõrvatropid, mille kohta saad täpsemalt lugeda SIIT. Suuremat kontsertidele sobivat helisummutust pakuvad Isolate kõrvatropid, mille leiad SIIT.

Kõrvatropid peavad kontserdil su kõrvu kaitsma

Kas mäletad neid olukordi, kus läksid kontserdilt ära ja pärast kõrvad vilisesid ning kuulmine oli tuhm? See on esimene märk kõrvu tekkinud püsivast kahjustusest. Kuigi need kaebuseid kaovad enamasti ära, jääb kõrvades asuvatesse rakkudesse püsiv kahjustus ikka maha. Mida rohkem selliseid olukordi esineb, seda kiiremini tekib ka püsiv kuulmislangus ning võid vajada igapäevaseks toimetulekuks abi (nt kuuldeaparaati).

Nagu ka eelnevalt mainitud, on kontserdi jaoks mõeldud kõrvatroppide puhul oluline, et need kaitseksid su kõrvu piisavalt, aga samas mitte liigselt. Enamasti on kontserdi jaoks mõeldud kõrvatropid mõõduka helisummutusega, et tagada sulle võimalikult hea, aga turvaline helikogemus.

Kontserdi kõrvatropid peavad olema mugavad

Mis kasu on kõrvatropist, kui see pakub head helikogemust ning kaitset, aga on nii ebamugav, et seda ei saa terve kontserdi ajaks kõrva jätta? Vähetõenäoline, et kõrvatroppe siis ka järgmisele kontserdile enam kaasa võetakse.

Kontserdid kestavad ikkagi paar tundi ning selle aja jooksul ei tohiks kõrvatropid hakata kõrvas valu tegema või sealt välja kukkuma. Paratamatult võib kõrvatropp olla kõrvas natukene tunda, kuna tegemist on siiski mingil määral võõrkehaga, kuid see ei tohi olla nii ebamugav, et seda ei saaks kasutada.

On erinevaid kontserdi jaoks mõeldud kõrvatroppe, millel on erineva suuruse ja kujuga otsikuid. Alati soovitan leida enda jaoks sobilik lahendus ning vajadusel katsetada ka mitut erinevat varianti.

Kõrvatropid ei ole midagi, mida häbeneda

Kõrvatroppe on juba väga erineva disaini ja suurusega. Järjest rohkem liigutakse sinna suunda, et kõrvatropid on pigem disainelemendiks, mitte midagi, mida häbeneda.

Üsna levinud on siiski soov, et kõrvatropid oleksid võimalikult vähe märgatavad, mistõttu leidub mitmeid tagasihoidlikke variante, mis kontserdil sinu kõrvas märkamatuks jäävad. Heaks näiteks on siin jällegi Vibes kõrvatropid

Kõrvatroppide kasutamine kontserdil on muutunud aja jooksul järjest tavapärasemaks, kuid pikk tee on veel minna! Igatahes võid kindel olla, et sinu kõrvad tänavad sind! Nii praegu kui ka tulevikus.

Tagasi postituste juurde