Su kõrvad vilisevad või kohisevad?

Su kõrvad vilisevad või kohisevad?

Kõrvades või peas kuuldavat heli, millel pole mingit välist tekkepõhjust, nimetatakse meditsiiniliselt tinnituseks.

Kuidas tinnitus avaldub?

Sageli on kõrvus kuuldavaks heliks vile või kohin, mistõttu kutsutakse tinnitust eesti keeles vahel ka kõrvavileks või kõrvakohinaks. Küll aga võib tinnitus esineda tegelikult ka mitmesuguste teiste helidena - sahina, müra, plõksumise või hoopis mingi muu helina.

Tinnitus võib avalduda väga erineval moel - ühes kõrvas, mõlemas kõrvas või hoopis peas keskselt. Vahelt on ka keeruline määratleda, kus heli täpselt kuuldav on. Sõltuvalt tekkepõhjusest ja mõjutavatest faktoritest võib tinnitus tulla ja minna ning esineda väga lühiajaliselt või jääda püsivaks.

Tinnitusel on ka mõned erivormid - näiteks pulsseeriv tinnitus, millel on omad tekkepõhjused ning ka ravivõimalused.

Miks tinnitus tekib?

See on sage küsimus, mis kaasneb tinnituse tekkega. Sellel ei ole küll kahjuks ühest ja väga konkreetset vastust võimalik anda. Mõjutajaks võib olla ka mitu faktorit korraga.

Võimalike tekkepõhjuste hulka kuuluvad:

  • Kuulmiselundi kahjustus (võimalikke erinevaid tekkepõhjuseid)
  • Stress, ärevus ja väsimus
  • Erinevad terviseprobleemid, nt kilpnäärme või südame-veresoonkonna haigused.

Väga sageli on tinnituse teke vähemal või rohkemal moel seotud kuulmiselundis olevate rakkude kahjustusega. Põhjustajaks võivad olla erinevad haigused või müra. Kui mitmeid haiguseid meil ei ole võimalik ennetada, siis mürakahjustust enamikel juhtudel on. Kuulmiselundi rakkude puhul peab alati meeles hoidma, et kui need juba kahjustada saavad, siis tagasi pöörata seda pole võimalik. Loe siit lähemalt, kui kiiresti müra kuulmiselundi kahjustust tekitab SIIT. Usu mind, see võib sind üllatada!

Kuna tinnituse tekkel on nii mitmeid võimalikke tekkepõhjuseid, on keeruline seda kõige ühe blogipostitusega lahti kirjutada. Rääkisin sellest palju põhjalikumalt 60-minutilises videloengus "Tinnituse tekkepõhjused ja ennetamise võimalused".

Tinnitus võib tekkida igas vanuses

Kuigi vanusest tingitud muutuste tõttu kuulmiselundis (n-ö rakkude vananemise tõttu) esineb tinnitust rohkem siiski vanemas eas, võib see tekkida igas vanuses. Sealhulgas ka lastel! Tekkepõhjused võivad lihtsalt olla erinevad.

Tinnituse teket esineb rohkem noorematel inimestel sageli mürast tekkinud mõjutuste tõttu. Kas mürarikkas keskkonnas töötamise tagajärjel või mürarikaste hobide tõttu. Ka WHO on välja toonud, et üle ühe miljardi noore inimese (vanuses 12-35 a) ohustab meelelahutusmüra tõttu tekkinud kuulmiskahjustus.

Kontserdile või muule meelelahutusüritusele minnes võta kindlasti kaasa filtritega kõrvatropid!

Tinnitusega võib kaasneda ärevus ja stress

Tinnituse teke võib olla väga häiriv ning seetõttu tekitada või võimendada ärevust ja/või stressi. See võib mõjutada palju ka sinu üldist toimetulekut. Samuti tuleb tinnitus äreval või stressirohkel perioodil rohkem esile.

Ehk siis tekkida võib keeruline olukord, kus tinnituse teke põhjustab ärevust ning samas hirm ja ärevuse suurenemine võivad tinnitust esile kutsuda või seda võimendada.

Soovitan kindlasti leida võtteid ja viise, mis toimivad sinul kõige paremini ärevuse ja stressi maandamisel. 

Kas tinnitus on ravitav?

Tinnitusest rääkides tõuseb see küsimus sageli esile. Kuigi teadus töötab tinnitusele ravi leidmise nimel, puudub tinnitusel hetkel selline klassikalist tüüpi ravi. Ehk ei ole võimalik minna arsti juurde, et mingi protseduuri, tableti, kreemi või muu ravimi abil tinnitusest lahti saada.

Küll on aga mitmeid efektiivseid võtteid tinnitusele leevendust saada. Ehk siis ma ei nõustu ütlusega, et tinnitusega pole midagi teha ja sellega peab lihtsalt õppima elama. On tõsi, et mida vähem tinnitusele reageerida, seda vaiksem see enamasti on ning seda lihtsam on sellega ka püsivalt ära harjuda. Küll aga on erinevaid tehnikaid ja võtteid, millega saab sinna jõudmist kiirendada ja kergendada.

Tinnitusele leevenduse saamise teekond võib olla kõigil väga erinev. On väga individuaalne, mis võib sulle kõige paremini toimida. Ning mis toimis sinu perele, sõbrale või tuttavale, ei pruugi sulle mingit efekti anda.

67-minutilises videoloengus "Tinnitusele leevenduse saamise võimalused" on sul võimalik kuulda, mis meetodid aitavad ja mis ei aita tinnitusele leevendust tuua. Leevendus võib tulla mõnel kiiremini, teisel aeglasemalt, kuid ei tasu kindlasti usaldada pakkumisi toodetele või teenustele, mis lubavad tinnitusele väga kiiret leevendust saada. Mõlema videoloengu abil on sul võimalik mõista, miks see nii on.

Kui oled mõelnud, kas kõrvatropid võiksid tinnituse puhul abiks olla, saad sellele küsimusele vastuse SIIT.

Tinnitus ei ole haigus, vaid sümptom

Tinnitus ise ei ole haigus, vaid on põhjustatud mingist vaimsest või füüsilisest muutusest sinu kehas.

Kui tinnitus tekib ootamatult ning jääb püsima, siis soovitan kindlasti pöörduda arsti vastuvõtule, et oleks võimalik teostada mõned uuringud võimaliku tekkepõhjuse väljaselgitamiseks. Ühe uuringuna võiks siis kindlasti teostada kuulmisuuringu, kuna kuulmiselundi kahjustus on sagedaseks tinnituse põhjuseks (kuigi see pole alati nii). Kui sa ei tea, kuidas ja kuhu kuulmisuuringule pöörduda, loe selle kohta SIIT.

Hoia ka meeles, et tinnitus on väga mõjutatud sinu üldisest kehalisest seisundist. Ehk siis, pööra tähelepanu oma toitumisele, füüsilisele aktiivsusele, unele ning stressitasemele. Need on asjad, mida saad teha juba täna ja kohe!

Tagasi blogisse