Lennureisi ajal kõrvades valu või ebamugav tunne?

Lennureisi ajal kõrvades valu või ebamugav tunne?

On üsna sage, et lennureisi ajal lähevad kõrvad surve alla, kuulmine muutub tuhmimaks ning kõrvad justkui nagu läheksid “lukku". Mõnel juhul võib kõrvadesse tekkida ka tuntav valu. Eriti kergesti tekib see lastel, mis on ka sage põhjus miks väikelaste jaoks võib lennureis olla üsna raskesti talutav.

Seletan sulle siin postituses, miks see juhtub ning annan mõned soovitused, mida sellisel juhul teha.

Miks meie kõrvad lennureisi ajal "lukku" lähevad?

Tavapäraselt on meie kõrvade sisemistes osades rõhk väga sarnane väliskeskkonna õhurõhule. Selle eest vastutab kuulmetõri ehk meie keskkõrva ja nina vahel olev ventilatsioonitoru. Mis iganes olukorras, kus õhurõhk meie ümber muutub väga kiiresti (nt lennuki õhkutõusmise või laskumise ajal, ka kiirel mäkketõusul autoga sõites), ei jõua rõhkude ühtlustumine nii kiiresti toimida, kui vaja ning tekib tunne, et kõrvad lähevad "lukku".

Kuna sellises olekus on ka kuulmekile suure rõhu all, ei saa see nii hästi vibreerida ja võib olla tajutav ka kerge ajutine kuulmislangus (helid on tuhmid, kuulmine nagu vee all jms).

Lapsed, lendamine ja kõrvavalu

On mitmeid põhjuseid, miks lastel on keerulisem lennureisi ajal rõhkude muutumisega hakkama saada. Peamine põhjus on anatoomiline eripära. 

Lastel on kuulmetõri kitsam ning horisontaalsem kui täiskasvanutel. Haiguse ajal tekkiv limaskestade turse võib seda kergemini raskendada ventilatsioonikanali tööd. See on ka põhjus, miks lapsed kogevad sagedamini kõrvapõletikke ning seisundit, mida nimetatakse "limakõrvaks".

Lisaks on väikelastel keerulisem lennureisi ajal rõhkude muutumisega hakkama saada, kuna neil kipub olema rohkem ülemiste hingamisteede infektsioone ning sõltuvalt vanusest ei pruugi nad olla suutelised veel käskluse peale neelatama või haigutama.

Seega on erinevaid põhjuseid, miks lapsed võivad tunda kõrvades lennureisi ajal rohkem ebamugavust kui täiskasvanud. Abiks on aga kõik samad soovitused, mis täiskasvanute puhul.

Kuidas lennureisi ajal leevendust saada?

Kõige paremini aitavad sellises olukorras igasugused tegevused, mis panevad sind neelatama - joomine, söömine, kommi lutsutamine, nätsu närimine jne. Need tegevused stimuleerivad keskkõrvas olevaid lihaseid, mis sunnivad ventilatsioonitoru avanema ja see aitab rõhkude ühtlustamisele kaasa.

Samuti on soe soovitus proovida lennuki õhtutõusu ja maandumise ajal mitte magama jääda. Magamine lennukis pole sel ajal soovitatav ainult seetõttu, et siis pole võimalik teha ühtegi eelmises lõigus mainitud tegevust rõhkude muutumisest tekkiva ebamugavustunde leevendamiseks.

Abiks on lennureisi ajal ka spetsiaalsete filtritega kõrvatroppide või kõrvaklappide kasutamine, mis lihtsustavad rõhkude kiire muutumisega toimetulekut. Kuigi kõrvaklappidel pole rõhku ühtlustavaid filtreid, katavad need kõrva täielikult ära, mistõttu pole rõhkude kiire muutumine niivõrd tajutav.

N.B! Rõhkude muutumisega on palju keerulisem hakkama saada siis, kui sul on mingi ülemiste hingamisteede haigus, millega kaasneb limaskestade turse. See juba iseenesest raskendab ventilatsioonikanali tööd (miks meil ka tugeva nohu ajal kõrvad "lukus" on) ning siis on lennukis palju ebameeldivam olla. Väldi haiguse ajal reisimist kui võimalik või räägi arstiga, et leida sulle sobivad viisid limaskestade turse leevendamiseks. Arvesta seda ka lastega reisimise puhul, kellel on niigi rõhkude ühtlustamisega keerulisem hakkama saada.

Millised kõrvatropid aitavad lennureisi ajal kõrvavalu ennetada?

Minult üsitakse sageli, mis tooteid saaksid täiskasvanud või lapsed lennureisi ajal kasutada ja siin on minu soovitused:

  • Täiskasvanutele soovitan selleks spetsiaalsete akustiliste filtritega FlyFit kõrvatroppe.
  • Laste puhul sõltub palju nende vanusest. Väga väikeste laste puhul (nooremad kui 3 aastat) peab kasutama ainult spetsiaalseid kõrvaklappe, mis ei suru lõgemetele ega mõjuta kuidagi koljuluude kokkukasvamist. Selleks on parim valik Muffy Baby kõrvaklapid.
  • Alates 4. eluaastast on lastel valikut juba veidi rohkem. Saab kasutada mürasummutavaid kõrvaklappe, näiteks Muffy Kids või spetsiaalsete filtritega Pluggies Kids kõrvatroppe.

    Kuidas kõrvatroppidel need spetsiaalsed filtrid toimivad? Need filtrid töötavad nagu õhuklapp ja tagavad järkjärgulise ja pideva tasakaalu välisõhus ja keskkõrvaruumis oleva rõhu vahel, ennetades kõrvadesse tekkivat valu.

    Loodan, et nendest soovitustest on abi ning soovin sulle edaspidi ainult mugavaid lennureise!

    Tagasi blogisse